inloggen

Oude mysteriescholen: deel 1

Sep 25, 2023

De laatste jaren heb ik me veel verdiept in oude mysteriescholen, en dan met name die van de Essenen, die weergegeven wordt in de Gnostiek. Wellicht ben je bekend met de dode zeerollen die in 1947 gevonden werden door een boer in een grot in Nagh Hammadi. Wat daarop staat is geschreven door de Essenen.

Daar staat zo’n prachtige, soms niet te bevatten wijsheid in. Universele wijsheid. Wijsheid waarvan ik dacht dat die alleen in het boeddhisme te vinden was, die in wezen vooraf ging aan de religies die we nu kennen. Helaas is die wijsheid in de religies zo verdraaid, dat de essentie eruit is gehaald. Maar ze bestaat nog steeds. Ik zal daar op een later moment nog eens wat meer over delen.

In ieder geval, wat ik daaruit leerde zorgde ervoor dat mijn werk van de laatste jaren, neo shamanic healing en mijn werk met compassie en ACT dat ik al doe zo lang als mijn praktijk bestaat,  nog meer bij elkaar kwamen. Dat alles nog meer op zijn plek viel. Tijdens de 5 daagse die ik onlangs deed, waar ik iedere dag een oefening in compassie deed met een groep, sloeg ik een boek over de dode zeerollen open voor wat inspiratie , en daar las ik deze tekst. De tekst herinnerde me aan waar het allemaal om gaat:

“De kern van de gnostische levensovertuiging is dat de liefde alleen kan opbloeien in totale openheid voor al wat is. Alleen iemand die vrede met zichzelf sluit, de strijd tegen zichzelf staakt, kan deze openheid bereiken. Dat betekent in de praktijk van het leven dat men zichzelf ontwapent, zijn pantser aflegt en bereid is geraakt te worden, ook door pijn en verdriet. In de vrije ruimte die dit schept zal de liefde zich aandienen.”

Dit is toch prachtig? !

Het omschrijft zo kernachtig wat we hier te doen hebben om onszelf te bevrijden. Om te gaan ervaren dat in wezen alles er al is, maar dat we ons er zo voor afgesloten hebben omdat we bang zijn. Bang voor afwijzing, voor pijn, mislukking, teleurstelling. Maar wanneer we stoppen met vechten en wegrennen, wanneer we echt aanwezig kunnen zijn met een open hart, dan kan de onderstroom van het leven, het universum, of hoe je het ook wilt noemen je gaan dragen.

Maar dat vraagt dus om jezelf te ontwapenen op een plek die eigenlijk heel onveilig voelt. En dus doen we het niet.

En precies dat is waarom ik ‘The Alchemy of compassion’ heb gecreëerd. Stap voor stap je pantser gaan afleggen. Die dingen samen  gaan doen die enorm spannend voelen én tegelijkertijd zo belangrijk voor ons zijn om die verbinding met onszelf te kunnen herstellen. Ja, want in de prakrijk kan aanwezig zijn, compassie voelen, liefdevol met jezelf om gaan, niet bang zijn om fouten te maken, heel erg gevaarlijk voelen. Wanneer je dat in de veilige omgeving van een groep kan doen, onder begeleiding, en stap voor stap meegenomen wordt, dan ga je écht je patronen van zelfsabotage doorbreken.

Ik nodig je heel graag uit om mee te gaan doen met ons. Je kunt er hier alles over lezen.

We starten op 18 oktober. Aanmelden kan nog steeds hier.

Als je vragen hebt: je bent heel welkom om ze me te stellen via de mail.

Veel liefs!

meld je aan

Ontvang medicinemails voor moeiteloos leven, inspiratie, tips en inzichten die jou brengen naar moeiteloos zijn & spelender * wijs.

Ik ga zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je elk moment afmelden.