inloggen

Mee met de stroom

Oct 26, 2021

M O E I T E L O O S  Z I J N  *

Moeiteloos zijn * Voor mij staat dat voor meegaan met de stroom van het leven. Volgen wat kloppend voelt van binnenuit. En in plaats van de stroom te willen controleren, duwen en trekken juist volgen waar ze jou heen brengt. Niet willoos, maar juist volop levend en ontdekkend.

Je neemt het leven aan zoals het is. Je richt je op dat wat licht voelt, dat waar je zin in hebt, dat wat fijn is en je vertrouwt erop dat de dingen zullen verlopen op precies de goede manier. Je realiseert je dat er heel veel is dat je niet kan controleren. Maar je weet dat wat er ook voorbij komt in je leven, dat je je wel redt. En op die manier, wanneer je met de stroom meegaat, komen er ook veel mooie dingen op je pad die je zelf niet had kunnen bedenken.

 W A T  W E  L E E R D E N  *

Dat is iets zo natuurlijks en tegelijkertijd is het iets dat voor de meesten van ons heel lastig is. Omdat we iets anders geleerd hebben te doen. We hebben allemaal geleerd om te streven naar succes, om het goed te doen, om ons goed te voelen over onszelf op basis van de prestaties die we verricht hebben. Dat wat er aan de buitenkant uitziet als kloppend. Er zijn werkpaarden en luxe paarden, van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan, wie mooi wil zijn moet pijn lijden… gezegden die we allemaal kennen, die we zelf zo kunnen opdreunen en onbewust voor waar aannemen.

Tot we op een punt beland zijn waarop we voelen: hee, ik zou eigenlijk gelukkig moeten zijn, ik heb alles wat ik wil (aan de buitenkant) maar ik voel me niet gelukkig. Ik mis iets. Het hoofd vindt daar van alles van. Je mag je niet aanstellen, je mag niet klagen en kijk nou eens naar wat je allemaal hébt?

R O E P *

Maar in werkelijkheid is er iets heel moois aan de hand. Je voelt van binnenuit dat de manier waarop je in het leven staat niet meer werkt voor je. Dat je het anders mag gaan doen. Wat ik keer op keer zie bij mijn klanten wat er dan gaande is, is een roep van binnenuit. Om je meer te verbinden met binnen. Met je Zelf (met een hoofletter. Om meer van binnen naar buiten te gaan bewegen, in plaats van van buiten naar binnen. De weg daar naartoe is een proces. Afleggen van laagjes die bestaan uit van alles dat niet meer werkt voor je. Stapje voor stapje. Beetje bij beetje. Steeds een beetje minder. Steeds een beetje meer moeiteloos.

Zijn.

H O E  D A N *

Moeiteloos zijn kan klinken als iets dat vanzelf gaat. Wanneer je in die staat bent van moeiteloos zijn, dan IS dat ook zo. Dan ga je mee met de stroom van het leven.

Om in die staat van moeiteloos zijn te komen.. dat vraagt toewijding en onderzoek. Wat doe je nu dat het tegenovergestelde is? Op welke momenten volg je wat goed voelt en op welke momenten niet? Het gaat over geduldig je patronen herkennen van hard werken en doorduwen, en het goed willen doen en ze dan weer los durven laten. Keer op keer. Hoe spreek je jezelf toe? Streng of met liefde en zorg?

Moeiteloos zijn, vraagt van je dat alles dat er is, waar je geen invloed op hebt, de ruimte krijgt. Er mag zijn. Dat is dus niet alleen maar leuk en fijn. Het heeft alle facetten die het leven heeft. Zonder de worsteling met dat wat je niet wil, daar waar je niet wil zijn. Dat dat wat je voelt, gevoeld mag worden, zodat er beweging mag ontstaan. Acceptatie van het ongemak dat er kan zijn als anderen iets van je vinden bijvoorbeeld. Het ongemak dat komt kijken bij het doen van iets dat belangrijk voor je is én spannend tegelijk. Compassie voelen met jezelf als je iets aan het leren ben en dus soms ook een keer struikelt. Overgave.. dat je nog niet weet waar je uit gaat komen, maar dat het vast precies de goede plek zal zijn. En ja, dat kan heel uitdagend zijn. Maar zo mooi ook!

D E  P A L M  *

In mijn vorige post schreef ik al over de veranderingen die ik aan het doorvoeren ben. Je zou het ook een integratie kunnen noemen. Alles wat ik doe en aanbied komt samen in de zin  * moeiteloos zijn & spelender wijs *. Dat ontdekte ik eerder dit jaar. Eerder liet ik alles samenkomen door de methode waar ik mee werk, ((ACT- acceptatie en commitmenttraining) een methode die me nog steeds na aan het hart ligt en waar ik nog steeds mee werk. Alleen klopte het niet meer met wat ik aanbied en doe. Ik ben geen methode, de methode is één van de ingrediënten. En zo kwam ik erop dat wat ik doe samenkomt in mij.  En dat wat ik te brengen heb als de stukjes van een puzzel past in die zin  * moeteloos zijn & spelender wijs *

Alles wat ik doe komt zo samen zoals de de vingers in de palm van een hand. En is helemaal geen los zand, zoals mijn hoofd me begin dit jaar duidelijk maakte. Het past zo mooi juist.

De vaardigheden waarover ik het hier boven had, dat is waar ik met mijn klanten aan werk. Op allerlei manieren. Door coaching, energiewerk, en met de online trainingen die ik aanbied. Momenteel schrijf ik teksten voor de nieuwe website, en dat is een zoekproces waarin ik dan wel en dan niet mee kan met de stroom ;-). Ik deel wat er opkomt hier alvast met jou. Zo kan je het van de zijlijn volgen.

Terwijl ik dit schrijf regent het herfstbladeren buiten. Ik hou zo van dit seizoen. De kleuren, de wind. Het nodigt uit tot mijmeren. En tot loslaten van wat  je niet meer dient.

Wat is het dat jij zou willen loslaten?

Liefs! Stephanie

meld je aan

Ontvang medicinemails voor moeiteloos leven, inspiratie, tips en inzichten die jou brengen naar moeiteloos zijn & spelender * wijs.

Ik ga zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je elk moment afmelden.