inloggen

Over imprints en schaduwwerk - 2: Het universum als geduldige leraar.

Apr 05, 2023

In mijn vorige post schreef ik over imprints die we allemaal met ons meedragen en die op verschillende momenten in ons bestaan zijn ontstaan of aan ons zijn doorgegeven.  Dit zijn de wezenlijke patronen die ons aansturen en ons dingen laten doen die we niet willen en ons niet helpen. Het zijn patronen waarmee we onszelf in de weg zitten. Doorgegeven in de familielijn, gebeurtenissen uit onze jeugd die diep zijn weggestopt. Wonden uit vorige levens. Maar ook patronen die we opdoen in de maatschappij waar we leven, de heersende normen die er heersen en de culturele conditionering. Zoals het belang dat gehecht wordt aan huisje, boompje, beestje. Het belang van carriere maken en succesvol zijn en meer.

Over het ontstaan van de imprint en de manier waarop die ons gedrag aanstuurt scheef ik al in de vorige blog die je hier kunt lezen. In deze blog ga ik hierop door. En kan je lezen dat dat waarmee jij jezelf in de weg zit, alles te maken heeft met de geduldige leraar die het universum is. 

Waaruit bestaat een imprint?

Een imprint bestaat uit verschillende aspecten. Er is een wond of trauma en daar hoort iets bij dat we nodig hadden maar niet kregen. Een niet vervulde behoefte. Bijvoorbeeld een knuffel die keer dat we zo hard waren gevallen en heel erg geschrokken waren. Een warm gezin met papa en mama die van elkaar houden.  Ouders die een kind de ruimte geven om even goed boos te zijn. De niet vervulde behoefte is dan een straf op de boze bui.

Aan die niet vervulde behoefte is een overtuiging verbonden die je bent gaan geloven (vaak zonder dat je dat door hebt) Zoals: “boos zijn is slecht” , “Dat wat fijn is blijft toch niet” of “ik ben niet goed genoeg” of “ik word niet gezien”. Die overtuiging gaat gepaard met bepaalde emoties, fysieke senstaties en gedachten. Somberheid. Angst. Een knoop in de buik. ‘Ik moet ervoor zorgen dat ik niets mis’. ‘Ik moet koste wat kost zorgen dat mijn partner bij me blijft”. En helemaal aan de oppervlakte ligt de reactie op iets dat gebeurt dat qua trilling/vibe lijkt op dat wondje in ons systeem. We gaan gaat keihard ons best doen om niets te missen. Of om aardig gevonden te worden. Keer op keer om bevestiging vragen. We trekken ons terug. Of wat dan ook.

Dat allemaal bij elkaar noemen we een ingeprent programma of imprint. De imprint beschermt de wond die eronder verstopt zit. Eerder noemde ik de imprint ook wel een energetische pleister. Deze pleister zorgt echter niet voor genezing, want de wond eronder blijft springlevend. En dat heeft gevolgen.

Fragmentering van de ziel

Allereerst zorgde het oorspronkelijke trauma voor fragmentering van de energie van onze ziel:  een klein stukje van de zielsessentie wordt afgesplitst van het ware zelf. In het geval van mijn cliënt uit het vorige blog kan je dat kleine jongentje zien als een zielsfragment. Het heeft zich teruggetrokken achter het patroon en wanneer er iets gebeurt dat ervoor kan zorgen dat de pijn die opgeslagen is, weer gevoeld zal worden reageert dat jongentje met iets dat dat moet voorkomen (zorgen dat hij niets meer mist!).

Na verloop van tijd verzamelen mensen veel wonden die kleine afwijkingen in hun ware zelf veroorzaken. Dit leidt tot meer en meer verlies van hun zielsessentie, omdat ze steeds meer aspecten van het zelf afbreken en ze geïsoleerd houden in het energieveld.

Elektrisch geladen

Daarnaast creëert de emotionele pijn die in de kernwond gevangen zit, een elektrische lading in het energieveld en gaat zo de werking van chakra’s verstoren. Dit werkt magnetisch op personen, situaties en gebeurtenissen die je helpen om in contact te komen met de pijn die daar vast zit. Zo krijg je alle kans om te gaan ontdekken waar je grootste kansen voor groei zijn. Wonderlijk toch?

Wanneer je bijvoorbeeld diep in je de overtuiging hebt opgeslagen dat je niet goed genoeg bent (bijvoorbeeld ontstaan op school toen je bijvoorbeeld niet naar het vwo kon zoals je vriendinnen) kan dat ervoor zorgen dat je in je leven steeds weer bepaalde situaties meemaakt waarin die overtuiging getriggerd wordt: voelbaar en zichtbaar. Met als reactie dat je heel erg je best gaat doen, heel hard gaat werken bijvoorbeeld, als dat je patroon is. Of je te verstoppen. 
Of je zoekt een andere baan om van die vervelende leidinggevende af te zijn en in je volgende baan is er alsnog een vervelend iemand in je directe omgeving. Of je bent bang dat je niet goed genoeg bent en solliciteert juist niet op die functie die jou zo leuk leek.  Of je komt keer op keer een relatie die niet lang stand houdt.

Ingeprente programma’s kunnen ons enorm belemmeren, bijvoorbeeld om iets te gaan doen dat we spannend vinden maar dat wel heel belangrijk voor ons is. En wanneer je niet kijkt naar wat er dan gebeurt kan het zijn dat je keer op keer weer in dezelfde situaties verzeild raakt. Dan zijn we in een loop terecht gekomen. 

Dit is iets waar alle mensen mee te maken krijgen. Het hoort bij ons pad hier. We bouwen eerst laagjes om die pure kern op en wanneer we ons daarvan bewust worden kunnen we die laagjes stap voor stap gaan afpellen. En wanneer we onze triggers gaan herkennen en onderzoeken worden ze zo de poort naar de herverbinding met onze diepste kern.

Een liefdevolle en geduldige leraar

Het universum is een geduldige en liefdevolle leraar. Wanneer er iets is waarin jij kan groeien, brengt het situaties op je pad die jou helpen om dat te gaan herkennen. Keer op keer. Situaties die jou in contact brengen met je kernwond. En wanneer je ze dus als zodanig gaat aangrijpen dan kunnen er enorme transformaties plaatsvinden. Dan kan de pijn die opgeslagen ligt bevrijd worden en kan je je programma gaan overschrijven. Die situaties zijn er dus niet om jou in de weg te zitten, het zijn boodschappers, wegwijzers. Ze laten je zien waar je moet zijn om echt iets te veranderen. Waar je kan groeien.

Dat aankijken en helen van je eigen wonden werkt door in je hele familielijn

Om te groeien, om dingen te veranderen in ons leven, is het belangrijk om de wonden te helen van waaruit deze patronen zijn ontstaan. Want het zijn deze patronen waarmee we onszelf in de weg zitten. Het zijn deze patronen die blokkades vormen waarin we vastlopen. Dat is een proces  van bewustwording en heling waarmee in de energie veel verandert.

Sommige van de wonden die we in dit leven met ons meedragen zijn verbonden met heel oude wonden in onze familielijn of van onze ziel/zielsfamilie. Het werk dat we doen om die wonden te ont*dekken werkt door in dat hele veld. Naar onze kinderen, onze ouders en anderen familieleden. Het draagt er daarnaast aan bij om als ziel te vervullen wat we in dit leven komen doen, de zielsgroei door te maken die we voor ogen hebben.

Hoe helen we die wonden dan?

Daar komt het schaduwwerk om de hoek kijken. We helen onze wonden allereerst door er bewust van te worden. Wonden kunnen alleen geheeld worden wanneer we weten dat ze er zijn. Patronen kunnen alleen veranderen wanneer ze herkend worden. En triggers helpen daarbij, dat is ook de reden dat ik ze een poort naar groei noem. Wanneer we ze als die ingang gebruiken leiden ze ons naar de wond die eronder ligt. Sjamanen noemen dat schaduwwerk. Licht schijnen op dat wat onbewust is. En door er licht op te schijnen ontstaat bewustwording en kan het transformeren. Alleen al daarmee verandert er al veel in de energie.

Daarnaast is een belangrijk element van het helen van die wonden de energetische. Healing en energiewerk zorgt ervoor dat de magnetische velden rondom zo’n wond instorten, het kan zo de energetische imprint van neurale paden uitwissen. Het kan ook de verschillende elementen van het veld dat verstoord is geraakt door de wond (chakra’s en energielichamen) worden hersteld en dat zielsstukjes die zijn afgesplitst weer teruggebracht worden. Om maar een paar elementen te noemen. In ons veld kan zich van alles bevinden dat het lastig maakt om te herkennen, te voelen, en te bewegen in de richting van waar we heen willen. Ondersteuning op dat vlak is dus enorm waardevol. Voor mijzelf was dit echt een essentiële toevoeging aan bewustwording. 

Welke belemmerende patronen heb je bij jezelf ontdekt?

Wat zijn daarvan de meest hardnekkige?

Wat helpt jou om die te gaan doorbreken?

meld je aan

Ontvang medicinemails voor moeiteloos leven, inspiratie, tips en inzichten die jou brengen naar moeiteloos zijn & spelender * wijs.

Ik ga zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je elk moment afmelden.