inloggen

goed zoals je bent

Sep 12, 2022

Bij mij gaat er altijd iets ‘aan’ wanneer ik de herfst in de lucht hangt en die is steeds meer voelbaar, te ruiken en te zien. Het reinigende van een flinke regenbui en een onverwacht zonnige dag.. De prachtige kleuren buiten. Ik vind het één van de fijnste seizoenen. Of ja, eigenlijk hou ik gewoon heel erg van de verandering van seizoen. De verandering van de natuur en het frisse gevoel dat dat me geeft. En hoe het me helpt mijn eigen seizoenen te volgen.

Enfin, ik mail je omdat ik iets met je wil delen. Afgelopen zomer nam ik een podcast op met mijn vriendin en collega coach Frederike Mewe.

Frederike had me al eerder uitgenodigd om een podcast op te nemen, maar dat was er nog niet van gekomen. Het was nog veilig ver weg. We hadden afgesproken en toen stelde ze voor om dan ook meteen die podcast op te nemen. Er kwamen direct allemaal ‘ja maars’ in me op. Ja maar ik ben nog niet zover. Ja maar dan moeten we veel vroeger afspreken en dat lukt niet. Met daarbij een soort van ‘nee’ die ik voelde. Ik liet het even bezinken.

Brandstapelangst. Of de patronen die ons klein houden

Een dag later kon ik er helderder naar kijken. Zou het ook leuk kunnen zijn? (dat is zo’n krachtige vraag om tegen over de mitsen en maren van je hoofd te zetten).
Dat kon ik wel voelen. Ik kon ook voelen dat haar vraag veel getriggerd had. Onzekerheid of wat ik te delen heb wel interessant genoeg is om naar te luisteren. Ben ik wel goed genoeg? Dat stemmetje. Maar ook een angstig gevoel dat het niet geaccepteerd zou worden wat ik te vertellen heb. ‘Brandstapelangst’ zoals schrijfster Susan Smit dat zo mooi noemt. Angst om verketterd te worden voor je ideeën, angst uit lang vervlogen tijden die in onze cellen opgeslagen ligt.
Misschien klinkt het in jouw oren wat overdreven. Maar zo vaak zijn dit soort mechanismes er de oorzaak van dat je jezelf klein houdt. In een veilig hoekje. Of dat je je niet laat zien. En heeft een grote impact wanneer je ze herkent en kunt helen.

Goed zoals je bent

Ik besloot me te laten leiden door mijn nieuwsgierigheid en mijn gevoel dat het best wel eens heel leuk zou kunnen zijn. En dat was het ook. Heel fijn met Frederike, die met haar mooie vragen ervoor zorgde dat ik zoveel kon vertellen en delen. Toen de podcast eenmaal online stond heb ik er nog een week over gedaan voordat ik durfde te luisteren. Daar was die angst weer. Maar toen ik dat eenmaal deed was ik eigenlijk best heel erg verrast. Het is écht een mooi gesprek geworden dat ikzelf verrassend inspirerend vond. Ik deel erin over mijn eigen pad en lessen. Over wat voor mij de basis is van groeien. Over die brandstapelangst en waar die vandaan komt gaat het ook. Wie weet herken je het wel bij jezelf. En over werken met energie en beide voeten op de grond houden daarbij.

Soms is het nodig om iets te doen dat spannend is om jezelf weer op een andere manier te leren kennen. Het was weer een interessant proces. En hoe passend is het bij de naam van frederikes podcast: goed zoals je bent.
Je kunt de podcast hier beluisteren

En hier ook

Ik vind het heel leuk om van je te horen wanneer je hebt geluisterd.

Over Frederike
Frederike Mewe is psycholoog en coach en auteur van het boek ‘Goed zoals je bent. De psychologie van het zelfvertrouwen’ dat in maart van dit jaar verscheen. Een prachtboek dat je stap voor stap begeleidt om belemmerende patronen te doorbreken en meer vertrouwen te ontwikkelen.

Uit de slome zomerstand
Mijn praktijk is weer uit haar slome zomerstand en weer opgestart. Hoewel ik de vertraging van afgelopen zomer graag vasthoud in mijn werkdagen. Ik heb fijne sessies waarin steeds vaker healing centraal staat. Ben zo dankbaar voor de mooie mensen die mijn pad kruisen, met wie ik even op mag lopen en mee mag kijken. Momenteel werk ik ook aan iets nieuws. Iets dat nog te pril is om over te delen. Ik kan voelen wat het is en wat het zal brengen. Maar de vorm laat zich op haar eigen tempo zien. Langzaamaan. Je hoort het nog van me.


In de tussentijd vind ik het heel fijn om vragen te krijgen waar ik een blog over kan schrijven of een korte video over op kan nemen. Volg je me al op instagram? Daar post ik af en toe een video. En deel ik inspiratie. En lessen. Alleen wanneer ik er zin in heb 😊. En dat maakt het licht en speels.


Welke vraag heb jij aan mij, waarover zou je willen dat ik iets vertel in een video of blog? Laat het me hieronder weten!

meld je aan

Ontvang medicinemails voor moeiteloos leven, inspiratie, tips en inzichten die jou brengen naar moeiteloos zijn & spelender * wijs.

Ik ga zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je elk moment afmelden.