inloggen

De spiegel om ons heen

Oct 16, 2020

Het is best even geleden dat je van me hoorde. Ik was vooral ‘achter de schermen’ aan het werk. Er draaide weer een groep ’28 dagen compassie’. Zo’n mooie groep en ik voelde weer eens hoe veel compassie en verzachting kan doen in deze tijd. Hoe belangrijk het is. Met deze groep ga ik nu verder met iets nieuws dat ik heb ontwikkeld. Een abonnement dat een bedding vormt rondom de nieuwe inzichten en vaardigheden die geleerd zijn. En alles ontstaat als vanzelf. Heel fijn is dat.  

Verzachting of..

Hoe is het met jou in deze tijd? Lukt het je om om te gaan met de onrust om je heen? Het nieuwsbombardement. De hyperfocus op het virus. Ik hoor heel uiteenlopende verhalen. Mensen die heel erg bang zijn voor wat er gaande is. Mensen die zich ok voelen, maar wel last hebben van de onrust om hen heen. Mensen die boos zijn over wat er gebeurt en het niet eens zijn met de maatregelen die genomen worden. Mensen die zich prima voelen en zich niet zoveel aantrekken van de onrust. Het is er allemaal. En niets is goed of fout.

Voor mij is wat er nu gebeurt in onze samenleving zo tekenend voor hoe we gewend zijn met onzekerheid in het leven om te gaan. Ieder voor zich en ook de maatschappij als geheel. Dat wordt nu heel helder zichtbaar.

Wat ik eigenlijk voornamelijk doe momenteel is observeren. Met nieuwsgierigheid. Wat gebeurt er nu precies, waar ligt de focus, waarom zou dat zijn, hoe pakt dat uit, welke discussies zijn er,...? Om me heen. Maar ook bij mezelf.

Spiegel

Onze maatschappij, hoe deze werkt, is een prachtige spiegel van hoe dat in onze eigen binnenwereld gaat. Het liefst willen we geen onzekerheid en ongemak voelen. Die willen we het liefste uitbannen. 

En wat we dan vaak doen is dat we focussen op het probleem door daar heel veel over na te denken en mee bezig te zijn. Dat is wat we de media zien doen. Wat we doen wanneer we bekenden spreken of een praatje maken in een winkel: dan gaat het er snel over. En heel begrijpelijk natuurlijk wanneer onze wereld ermee doordrenkt is. 

Tegelijkertijd doet zo’n sterke focus op een probleem waar je niet direct invloed op hebt, heel veel met je stresssysteem. Dat gaat 'aan'. En zo wordt angst versterkt. Je kan minder helder zien wat er speelt en de focus op wat er niet goed gaat versterkt nog meer. En zo kan je zomaar in een loop terecht komen. Door de focus op het verkleinen van onzekerheid creëer je een nieuw probleem. Stress op het persoonlijke niveau. En op het niveau van onze maatschappij: omvallende bedrijven, onvoldoende zorg voor andere zieken en vereenzaming, gebrek aan vertrouwen, ..

Het is altijd erg belangrijk om het korte termijn effect van datgene dat je doet te vergelijken met het effect op de lange termijn. En jezelf daarnaast de zo belangrijke vraag te stellen: wat is er voor mij wezenlijk belangrijk? Hoe wil ik mijn leven leiden? En ook: hoe willen we dat in onze maatschappij doen?

Ik weet het antwoord niet. Ik weet wel dat het belangrijke vragen zijn om te stellen. Ik weet ook dat wanneer je koste wat koste ieder risico dat er is wil uitbannen, je in feite stop zegt tegen de kern van het leven. Je kunt niet de minder fijne dingen uitbannen zonder ook de fijne dingen kwijt te raken. Alleen die prijs, die zie je in eerste instantie nog niet. 

En de kracht zit hem in het juist wél kijken naar die prijs die je betaalt. Die wij als samenleving.

Wat belangrijk is zorgt hier en nu vaak voor ongemak

Wij mensen zijn  in het algemeen eerder gericht op korte termijn winst dan op lange termijn voordelen. Dat is vaak onderzocht. Wanneer je mensen de keuze voorlegt: wil je nu 500 euro of over 2 jaar 2000 euro dan kiezen ze in de meeste gevallen voor die 500 euro nu. En zo werkt het in jouw hoofd ook.

Zo kan jouw hoofd, je verstand, je ego, je weg houden bij dat wat wezenlijk belangrijk voor je is. Als je daar al zicht op hebt. Wanneer je daar wel zicht op hebt, dan heb je al een veel sterkere positie. Als je weet dat je het eigenlijk heel belangrijk vindt om zachter voor jezelf te zijn, om steunend te zijn naar jezelf, dan lukt het je om te kiezen voor een avondje lekker in bad te gaan en je telefoon uit te zetten, in plaats van toch nog even je laptop open te klappen. Als je weet dat het belangrijk voor je is (en je daar écht verbinding mee kan maken) dat je goed slaapt, kan je er gemakkelijker voor kiezen om op tijd naar bed te gaan in plaats van te blijven hangen bij een serie op tv. 

Want geloof het of niet: veel dingen die belangrijk voor je zijn vragen iets van je dat in het hier en nu ongemak kan opleveren. Je telefoon uit zetten. Je laptop dicht klappen. Naar buiten in de regen om te wandelen in plaats van op de bank te hangen. Of juist op de bank hangen in plaats van jezelf te forceren in iets waar je geen zin in hebt (ja, het is een subtiel evenwicht).

Voel maar eens bij jezelf. Wat doe jij steeds maar niet, omdat je ‘in het moment’ toch kiest voor de gemakkelijkere weg. Wat doe je niet dat eigenlijk voelt als iets dat heel goed voor je zou zijn? Wat vraagt dat nu van jou?

steuntje in de rug

In juni organiseerde ik 5 dagen compassie. Het bleek precies te zijn waar veel behoefte aan was. Daarom organiseer ik in november een tweede ronde van deze gratis 5-daagse. 5 dagen waarin ik je iedere dag inspireer om jouw compassie voor jezelf te vergroten. Korte lessen en oefeningen, die je snel helpen te ervaren hoe krachtig die zachtheid is.  We starten op zondag 8 november. 

Het lijkt me echt fijn als je mee gaat doen. Want de wereld verzachten, mensen begeleiden om zichzelf te verzachten, zie ik als één van mijn belangrijkste bijdragen in deze wereld. 

meld je aan

Ontvang medicinemails voor moeiteloos leven, inspiratie, tips en inzichten die jou brengen naar moeiteloos zijn & spelender * wijs.

IkĀ ga zorgvuldig om met jouw gegevens. Je kunt je elk moment afmelden.